beginnen ondernemen als student

Beginnen ondernemen als student

Er is geen beter moment om te starten dan tijdens je studententijd! Veel studenten met ondernemersdromen stellen juist vaak bewust hun plannen uit. Dat is zonde, want vroeg begonnen is half gewonnen. Ook als ondernemer.

Als student heb je nog niet de verantwoordelijkheden die later in je leven op je afkomen. Je hebt geen nood aan een vast inkomen, en kan dus gemakkelijker experimenteren. Bovendien doe je als ondernemer super veel relevante werkervaring op. Een eigen startup op je CV kunnen zetten, zelfs als hij uiteindelijk niet het succes was waar je op hoopte, is bewijs dat jij niet bang bent om je handen uit de mouwen te steken. Heb je dus wat tijd over naast je studies? Wacht dan niet.

First things first: je idee

De eerste stap als ondernemer is het vinden van een goed idee. Het is vanzelfsprekend dat je zelf heel enthousiast moet zijn over je bedrijf, dus kies iets waar je een passie voor hebt. Ook moet je idee een product-market-fit kunnen behalen. Het is makkelijker om iets leuks te bedenken, dan iets leuks dat ook rendabel is 😉

Probeer echter de lat niet té hoog te leggen. Zoals ik in een vorige post al aanhaalde, verwachten mensen soms te veel van het initiële idee. Uiteindelijk zal de uitvoering minstens even belangrijk zijn voor je succes.

Heb je een leuk concept in gedachten? Werk dan eerst al een basic businessplan uit. Zorg dat je weet wie je wil bereiken, hoe je dat gaat doen en wat je dat gaat kosten en opleveren. Een simpele break even-analyse is snel gedaan, maar geeft je wel meteen meer context om de volgende stappen te tackelen.

Vraag hulp aan je universiteit/hogeschool

Sinds het statuut student-ondernemer ingevoerd is leeft ondernemerschap in studentenkringen steeds meer op. Ga even na waar je kan aankloppen bij jouw universiteit of hogeschool. Voor mij, bij KdG, was dat bij Annemie Soetewey van het ondernemerscentrum. Met het statuut student-ondernemer heb je recht op meerdere voordelen, waaronder begeleiding en coaching. Waarschijnlijk kan jouw coach je meteen ook verder helpen met het ontwikkelen van je project 🙂

Get going

Als je een volledig business plan hebt uitgewerkt, genoeg kapitaal hebt verzameld, en van start wil gaan, is het nu tijd om je gaspedaal in te duwen. Er wacht je een hele checklist van zaken die in orde moeten gebracht worden. Omdat ondernemen per definitie een oneindige checklist is, geef ik je enkel een paar belangrijke stappen:

  • Zoek een boekhouder (of doe je boekhouding zelf)
  • Bedenk een leuke naam
  • Regel alle verplichte administratie
  • Maak een website
  • Zoek de nodige leveranciers en fabrikanten (lees hier hoe je dat doet)
  • Praat over wat je doet, begin al met promoten

Eén reactie op “Beginnen ondernemen als student”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *