startup font kiezen huisstijl

Bij elk goed merk hoort een font

Als je een eigen onderneming of project begint moet je ook een merk en huisstijl uitwerken. De eerste moeilijke stappen zijn een naam en een logo, maar daarna stopt het niet.

Als merk wil je zo veel mogelijk visuele uniformiteit gebruiken, zodat je publiek je content gemakkelijk herkent. Dit kan je doen door telkens bepaalde kleuren te hergebruiken, of een herkenbare schrijfstijl te hanteren, maar ook dus door een font (of lettertype) te kiezen dat bij jouw merk past.

Hoe kies je een font?

Op de eerste plaats komt altijd de bruikbaarheid van je font. Voor titels kan je makkelijker wat gek doen, maar zeker de inhoud van je teksten moeten eerst en vooral vlot lezen. Je zou denken dat dit niet eens het vermelden waard is, maar veel bedrijven lopen hier al tegen de lamp. Zorg dat je een leesbaar lettertype gebruikt!

Natuurlijk zijn looks ook belangrijk. De vraag die je je vooral moet stellen is: wat is de boodschap en identiteit van mijn merk? Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar een bank zal een ander type font gebruiken dan een kinderdagverblijf. Wees jezelf bewust van wat je wil uitstralen. Speelsheid? Betrouwbaarheid? Creativiteit? …

Serif of Sans Serif?

Nu je weet wat je wil uitstralen, kan je gaan kiezen tussen de oneindige opties. Een eerste manier om te filteren is door te bepalen of je een Serif of Sans Serif font wil gebruiken.

Een Serif font heeft kleine lijntjes die uitsteken aan de letters. Ze hebben een ietwat nostalgisch karakter, omdat er vroeger enkel Serif fonts gebruikt werden. Typisch is dat Serif fonts iets makkelijker leesbaarder zijn dan Sans Serif tegenhangers. De meeste boeken (en deze blog) zijn daarom in Serif font geschreven.

Een Sans Serif font heeft dus logischerwijze géén uitstekende lijntjes aan de letters. Ze hebben een iets moderner karakter, en stralen een simpele elegantie uit. Vaak wordt een Sans Serif font gebruikt bij innovatieve of creatieve boodschappen.

Kies uit deze voorbeelden

Om je zoektocht wat makkelijker te maken heb ik enkele goede voorbeelden van Serif en Sans Serif fonts verzameld:

Grad – Serif

voorbeeld font voor je nieuwe merk

Kopius – Serif

voorbeeld font voor je nieuwe merk

Franklin Gothic URW – Sans Serif

voorbeeld font voor je nieuwe merk

Freight Sans – Sans Serif

voorbeeld font voor je nieuwe merk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *