fabrikant startup idee naar product

Van idee naar product – Hoe vind je een fabrikant?

Je hebt een idee voor een leuk product, maar het is niet iets dat je zelf kan maken. Op zoek naar een fabrikant dus, maar hoe begin je daar aan?

Uit ervaring kan ik zeggen dat het vinden van de juiste fabrikant uitermate bepalend zal zijn voor het succes van je project. Niet alleen op korte termijn: omdat je zonder fabrikant gewoon niets kan lanceren, maar ook op langere termijn: omdat je hele businessmodel afhankelijk zal zijn van deze ene samenwerking. Als je fabrikant een deadline mist, zit jij met de gebakken peren. Is er een kwaliteitsprobleem? Dan is het jouw merk dat daaronder lijdt.

De zoektocht naar de juiste match kan lang en demotiverend zijn, maar laat je niet ontmoedigen. Eens je een goede optie gevonden hebt, kan je samen beginnen met het uitbouwen van je dromen!

Welke landen/regio’s zijn relevant?

Voor je google opent en “manufacturer <jouw product>” intikt, is het nuttig om wat research te doen over welke landen of regio’s een goede naam hebben in jouw sector. Voor Rockhopper, bijvoorbeeld, zochten we specifiek binnen Portugal, omdat de textielindustrie daar een goede reputatie heeft. 

Nu is google je vriend

Eens je weet waar je wil zoeken is je opgave simpel: open google, tik “manufacturer <jouw product> <jouw regio>”, en scroll elk resultaat af. Als het goed is ga je online talloze resultaten tegenkomen. Maak een lijst aan en doe wat research: hebben ze reviews op google of andere sites? 

Naar elke fabrikant die interessant lijkt stuur je een mail. Leg uit wie je bent en wat je wil laten maken. Als je kan, stuur dan ook een tekening of voorbeeld mee. Vraag naar de minimum afnamehoeveelheid (MOQ = Minimum Order Quantity), samples voor kwaliteit te testen, en naar een ruwe prijsschatting. Fabrikanten zullen je vaak niet meteen een indicatie van prijs willen geven, maar even aandringen kan helpen. Laat dan wel duidelijk blijken dat je gewoon een beeld wil schetsen van wat er kan, en dat je begrijpt dat de uiteindelijke prijs afhankelijk is van meerdere variabelen.

Elimineer

Niet elke fabrikant zal reageren. Sommigen werken liever niet met starters, anderen zijn niet op zoek naar nieuwe klanten. It’s a numbers game, dus zorg dat je zo veel mogelijk mails uitstuurt. Als je reacties begint te krijgen, kan je gaan filteren.

Hou rekening met:

  • Prijs per artikel:
    Als je fabrikant een te hoge kostprijs rekent, hou je zelf niet genoeg marge over bij verkoop aan je klanten. Zorg dat je wéét voor hoeveel jij jouw product kan verkopen, en reken altijd een marge van minstens 50% na aftrek van BTW.
  • Minimum Order Quantity:
    Heb je genoeg budget om een order te kunnen plaatsen bij deze fabrikant? Vaak zetten fabrikanten hun MOQ’s vrij hoog, waardoor ze vanzelf “niet serieuze” klanten afschrikken. De zoektocht naar een haalbare MOQ kan uitdagend zijn…
  • De algemene indruk die je krijgt:
    Dit lijkt vanzelfsprekend, maar is té gemakkelijk om door de vingers te zien wanneer alle andere factoren wel goed zitten. Goede communicatie en een professionele manier van werken zijn SUPER belangrijk, dus let op het taalgebruik van je fabrikant, de snelheid van de antwoorden, en de professionaliteit die ze uitstralen. Als je het gevoel hebt dat een fabrikant wel met je wil werken, maar je niet serieus neemt als waardevolle klant, zoek dan voort.

Selecteer

Idealiter heb je na de vorige stap nog 3 tot 5 opties, waarbij je een goede indruk hebt, en alles op papier ook goed zit. Als dat het geval is, vraag dan aan elke fabrikant om een sample te produceren van je product. Het ontwerpen en produceren van een sample is de eerste uitdaging van jullie relatie, en je zal zien dat hier toch weer afvallers zullen zijn. 

Als je de kans hebt, bezoek dan de fabriek! Dit is vaak een extra investering, omdat je fabrikant waarschijnlijk niet in België gevestigd zit, maar is écht de moeite waard. We leven in een gouden tijd, waar face-to-face contact niet altijd vereist is, maar één bezoek zegt meer dan duizend mails. Als je enkele opties hebt binnen dezelfde regio, kan je gemakkelijk al je bezoeken combineren, en daarna garandeer ik je dat je 100% zeker kan kiezen voor de juiste fit 🙂

Eén reactie op “Van idee naar product – Hoe vind je een fabrikant?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *