Eenmanszaak oprichten freelance activiteit

Een eenmanszaak oprichten

Wil je een eerste ondernemerservaring opdoen, of wil je beginnen als freelancer, dan is een eenmanszaak voor jou waarschijnlijk een goede optie. Een eenmanszaak is namelijk heel makkelijk op te richten, en is een stuk simpeler én goedkoper dan een vennootschap.

Als je een eenmanszaak opricht, schrijf je eigenlijk gewoon jezelf in als onderneming in het KBO. Je laat weten welke economische activiteiten je zal uitvoeren, krijgt een ondernemingsnummer (dat ook als BTW nummer geactiveerd kan worden) en je kan aan de slag.

Nadelen van een eenmanszaak

Voor we verder gaan, is het belangrijk even aan te kaarten dat een eenmanszaak ook nadelen heeft, ten opzichte van een vennootschap. Bij een vennootschap richt je een aparte “rechtspersoon” (= juridische entiteit) op, die helemaal los van jou staat. Als eenmanszaak is dat niet zo. Met een vennootschap kan je daardoor bijvoorbeeld inkomsten genereren, zonder jezelf uit te betalen, waardoor je als persoon niet in een hogere belastingschijf terecht komt. Als eenmanszaak heb je die mogelijkheid niet, omdat je gefactureerde bedragen vanzelf jouw beroepsinkomsten zijn.

Bovendien geniet je als eenmanszaak niet van zogenaamde beperkte aansprakelijkheid. Sommige vennootschappen, zoals de BV en NV, bieden bescherming voor jou als ondernemer, omdat jij als persoon niet meer aansprakelijk gesteld kan worden voor schulden die je vennootschap niet kan terugbetalen. Moest je avontuur mislopen, loop je dus niet het risico dat schuldeisers ook jouw persoonlijke bezittingen komen opeisen. In een eenmanszaak heb je dat risico wél. Ben je dus van plan grote bedragen te lenen, of een risicovolle activiteit uit te voeren? Dan is het zeker slim om goed naar een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid te kijken.

Oprichting van een eenmanszaak

Wil je aan de slag als eenmanszaak? Dat kan vrij snel. Maak een afspraak bij de bank om een zakelijke rekening te openen, en vraag je ondernemingsnummer aan bij het KBO.

De kosten waar je rekening mee moet houden zijn:

  • bankrekening openen: €24 per jaar
  • inschrijving KBO: €87
  • activatie BTW nummer: €50

De aanvraag van je ondernemingsnummer (en BTW activatie) kan je ook laten doen door je boekhouder of sociale zekerheidsfondsen als Xerius. Je betaalt dan iets meer dan wanneer je het zelf doet.

Wat nog?

Naast de officiële oprichting van je eenmanszaak zijn er uiteraard nog enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Je zal bijvoorbeeld ook een (versimpelde) boekhouding moeten doen. Je zoekt hiervoor best een goede boekhouder. Die kan je helpen je inkomsten zo voordelig mogelijk in te geven in je personenbelasting. Aan een typische boekhouder ben je voor een simpele eenmanszaak tussen 600 en 1000 euro kwijt.

Hou in je financieel plan rekening met de verplichte sociale bijdrage als zelfstandige. Elke zelfstandige moet 20,5% van zijn/haar jaarinkomen afstaan aan de sociale zekerheid. In ruil hiervoor kan je ook terugvallen op die sociale zekerheid, wanneer je bijvoorbeeld een tijd lang arbeidsonbekwaam bent en geen inkomsten kan genereren. Lees voor meer informatie dit artikel van acerta.

Omwille van je onbeperkte aansprakelijkheid, en matige bescherming als zelfstandige, kan je opteren voor een reeks verzekeringen. De website van Unizo heeft een goed overzicht van wat er bestaat, en waar je rekening mee moet houden.

Moest je ooit personeel nodig hebben, dan kan dat als eenmanszaak ook. Je zal dan wel de nodige administratie in orde moeten brengen, zoals dat voor vennootschappen ook het geval is. Neem hier een kijkje voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *