boeken voor ondernemers

Top 10 boeken voor ondernemers

Voor je head-first in een ondernemersavontuur duikt, kan het handig zijn om eerst wat te lezen over ondernemerschap. Ook ervaren ondernemers doen er goed aan af en toe een boek vast te nemen en hun kennis uit te breiden of op te frissen.

Moest je dus naast mijn blog nog wat extra literatuur zoeken, dan ga je deze lijst helemaal top vinden!

1. Start With Why – Simon Sinek

Als je nog nooit gehoord hebt van Simon Sinek, dan kan ik een snelle google-sessie warmhartig aanbevelen. Naast het schrijven van vele bestsellers is hij ook bekend als spreker.

In “Start With Why” legt Sinek uit hoe sommige merken een gigantisch loyaal klantenbestand opbouwen. Volgens hem ligt de essentie van een goed verhaal bij de vraag: “waarom besta jij als merk?”

2. The Art of the Start (2.0) – Guy Kawasaki

Guy Kawasaki was tijdens het hoogtij van Apple ‘Chief Evangelist’ onder Steve Jobs, en bleef na zijn carrière bij Apple heel actief in de startup wereld. Hij stampte zelf meerdere ondernemingen uit de grond, is actief als Business Angel/Venture Capitalist, en schrijft dus ook bestsellers.

The Art of the Start 2.0 is een herwerkte en geupdate versie van Kawasaki’s oorspronkelijke boek “The Art of the Start”. Daarin gaf Kawasaki je een leidraad voor het oprichten van een onderneming, van A tot Z.

3. The Lean Startup – Eric Ries

Als er één boek in deze lijst is dat je écht MOET gelezen hebben, dan is het deze wel. Eric Ries legt uit hoe een groot deel van alle startende ondernemingen snel onderuit gaat, en waarom dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Het concept van de “Lean Startup” is een bijna wetenschappelijke methode van ondernemen, waarbij je continu nieuwe hypotheses aan het testen bent, en die feedback gebruikt om je startup te optimaliseren. Dit boek staat vol met inmiddels ingeburgerde begrippen. Wil je echt gaan ondernemen? Zorg dan dat je deze kent.

4. Growth Hacker Marketing – Ryan Holiday

Growth Hacker Marketing bestaat nu al enkele jaren, en heeft z’n initiële relevantie inmiddels misschien wat verloren, maar staat voor mij heel hoog op de lijst van “must-reads voor ondernemers”. Persoonlijk neem ik dit boek om de paar maanden nog eens vast. Het telt slechts een 100tal pagina’s en leest vlot.

Het basisidee dat Ryan Holiday wil meegeven is dat je in marketing altijd gebruik kan maken van slimme hacks om je product te promoten, zonder je blauw te betalen. Leuk om te weten, maar daar ben je nog niets verder mee. Wat dit boek echter zo top maakt zijn de vele voorbeelden die Holiday geeft. Ik garandeer je dat je minstens 10 nieuwe marketingideeën in je hoofd hebt na je eerste leesbeurt.

5. Perfect Pitch – Jon Steel

Goed kunnen pitchen is waarschijnlijk een van de top 5 skills die een ondernemer boven zijn/haar competitie kunnen zetten. Tijdens je carrière als ondernemer ben je eigenlijk non-stop aan het pitchen. Hoe meer mensen je kan overtuigen van jouw visie, en hoe béter je ze kan overtuigen, hoe makkelijker jouw avontuur zal lopen.

Jon Steel gaat exact hier op in. Zijn boek Perfect Pitch is niet zo bekend als de andere titels in deze lijst, maar hoort hier naar mijn mening zeker bij. Het boek heeft een sterke focus op pitchen naar investeerders, maar de technieken en principes die aangehaald worden kan je op alle vormen van pitching toepassen.

6. 7 Habits of Highly Effective People – Stephen R. Covey

Deze klassieker van Stephen R. Covey ken je waarschijnlijk ook al wel, maar mag daarom niet ontbreken in jouw ondernemers-boekenkast. De titel zegt het wel een beetje: dit boek gaat in op 7 manieren waarop je effectiever door het leven kan gaan.

Jij bent verantwoordelijk om jouw leven in goede banen te leiden, en dat is exact wat je tijdens het lezen beseft. Covey geeft je een basisstructuur en inzicht. De rest is aan jou 🙂

7. Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman

Als ondernemer mag je kennis niet te gespecialiseerd zijn. Een goed begrip van de wereld en de mens kan je alleen maar helpen, en daarom moet je “Thinking, Fast and Slow” ook eens vastnemen.

Psycholoog Daniel Kahneman neemt je mee in het brein van de mens, en legt uit dat er 2 systemen werken. Het eerste werkt snel, intuïtief, maar is niet altijd betrouwbaar. Het tweede werkt trager en bewuster, en komt tot meer logische conclusies.

8. Nice girls don’t get the corner office – Lois P. Frankel

Als Psychotherapeute kreeg Lois P. Frankel veel werkende vrouwen over de vloer die zich aan dezelfde steen stootten: hun aardigheid, respect en voorzichtigheid worden op de werkvloer gezien als zwakte. Haar praktijkervaring bundelde Frankel onder de titel “Nice girls don’t get the corner office”. Al gaat het niet specifiek over ondernemerschap, hoort het zeker thuis in dit lijstje van boeken voor ondernemers

Frankel gaat in op de meest gemaakte fouten op de werkvloer. Ze vertrekt vanuit een vrouwelijk perspectief, maar dit boek is voor iedereen die serieus genomen wil worden, en grip wil krijgen op zijn/haar carrière.

9. The 100$ Startup – Chris Guillebeau

Van 9 tot 5 aan een bureau zitten hoeft niet meer. We leven in een nieuwe samenleving, waar er meer mogelijkheid is om je eigen leven vorm te geven. Je hebt geen gekke diploma’s of kapitaal nodig om een bedrijf te kunnen opstarten, en dat bewijst dit boek je met 50 verschillende voorbeelden.

Zelf koos ik ook om na mijn studies meteen te gaan ondernemen, dus kan ik dit boek voor ondernemers door Chris Guillebeau alleen maar aanbevelen.

10. Zero to One – Peter Thiel

Peter Thiel is co-founder van Paypal en was de eerste externe investeerder in Facebook. Het boek Zero to One ontstond na een geslaagd gastcollege in Stanford, en is een oproep voor gedurfde innovaties.

Zero to One is perfecte literatuur voor ondernemers, en brengt gegarandeerd een extra portie motivatie in jouw leven.

Ben je overtuigd?

Schiet dan in actie en bestel meteen jouw top 3 aan boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *