checklist duurzame startup beginnen

Een duurzame startup beginnen. Waaraan moet je denken?

Je wil gaan ondernemen, en liefst van al op een duurzame manier. Twee keer raak, maar natuurlijk moet je wel met enkele extraatjes rekening houden. 

Is je doel haalbaar?

Elke ondernemer moet (voor oprichting) op deze vraag een antwoord formuleren. De beste manier hiervoor is een break-even analyse. Daarbij stel je jezelf de vraag hoeveel verkoop je moet genereren om uit de kosten te geraken. Voor elk idee moet je nagaan hoe realistisch die verkoopscijfers zijn.

Een duurzaam idee zal bijna altijd moeilijker haalbaar zijn, omdat je typisch hogere kosten hebt bij duurzame activiteiten. Bijvoorbeeld: produceren in lage-loonlanden kan financieel goedkoper uitkomen, maar is niet ethisch verantwoord. Je zal dus rekening moeten houden met extra kosten voor productie binnen België.

Mét of zonder winstoogmerk?

Deze vraag is vooral bepalend voor de juridische vorm die het best bij jouw startup zal passen. Als je enkel wil ondernemen om een positieve impact op de maatschappij te creëren, kan je je activiteiten als vzw gaan uitvoeren. Als je in de eerste plaats wil ondernemen, en je naast een positieve maatschappelijke impact ook graag winst wil genereren, zal je een van de klassieke vennootschapsvormen moeten kiezen.

Hoe consequent wil je zijn?

Wanneer je je bedrijf als duurzaam bestempeld, moet je opletten dat je geen valse indruk creëert voor de buitenwereld. Je kan eindeloos ver gaan in je duurzame verhaal: Ga je enkel gerecycleerd papier gebruiken? Ga je enkel gebruik maken van groene transportvormen? Hoe zit het met je kantoorgebouw? En hoe ga je aan marketing doen?

Waarschijnlijk moet je ergens een grens trekken, en daarom is het belangrijk om duidelijk te communiceren wat je wél doet, en wat je niet doet. Zo kunnen potentiële klanten zelf bepalen of ze je als duurzaam bedrijf zien, of niet.

Wie is jouw doelgroep?

Ook deze vraag is belangrijk voor élke startup, maar jij moet zeker even goed nadenken over je marketing. Heb je hogere kosten dan je concurrenten, dan zal je je ook moeten positioneren in een hogere prijsklasse. Wil je je duurzame aspecten gebruiken om meer verkoop te genereren? Dan zal je je moeten richten tot een iets specifiekere doelgroep. Eens je weet wie je wil bereiken, kan je een marketingplan opstellen en bepalen wáár en hoe je dat zal doen.

Kom je in aanmerking voor subsidies?

Sommige duurzame initiatieven worden door de overheid aangemoedigd, en komen daardoor misschien in aanmerking voor een subsidie. Voor je begint is het belangrijk dit even na te gaan, omdat het een grote impact zou kunnen hebben op de haalbaarheid, of schaalbaarheid, van je project.

Is je project nieuwswaardig?

Een potentieel voordeel van duurzaam ondernemen is dat je verhaal een bepaalde nieuwswaarde kan hebben. Als je bij je lancering een persbericht uitstuurt dat hier en daar opgepikt wordt, kan je meteen veel meer tractie en geloofwaardigheid genereren. Hier moet je natuurlijk ook rekening mee houden wanneer je de haalbaarheid van je project nagaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *