persaandacht genereren voor jouw project. Startup PR strategie

Hoe krijg je gratis persaandacht?

Heb je een idee voor een startup, event of ander project, en wil je je marketing graag wat aandikken met wat persaandacht? Goed plan, want midden in alle social media hype is exposure in klassieke media nog steeds heel impactvol.

Voor ik je uitleg hoe je persaandacht kan krijgen, wil ik duidelijk stellen dat ik geen PR-expert ben. Ik heb nooit in de PR-sector gewerkt, en kan dus enkel vertellen vanuit mijn eigen ervaring (met Rockhopper Socks en met klanten als Trapmann).

Ook is het nuttig om kort de voordelen van PR aan te halen:

Het meest vanzelfsprekende voordeel van een publicatie is het bereik aan mensen dat je daarmee aanspreekt. Of je nu in de krant staat, of in een niche-magazine, een goede publicatie zorgt voor een korte-termijn boost in aandacht voor wat je doet. Dat is niet te onderschatten.

Naar mijn gevoel geeft een publicatie over jouw project je daarbovenop een zekere vorm van credibiliteit. Als je bijvoorbeeld geen grote aantallen volgers op social media hebt, dan komt je project niet per se als “betrouwbaar” of “significant” over. Een artikel in de krant heeft nog steeds dat extra gewicht, en kan dus helpen met je imago.

1. Wees perswaardig

Stap 1 is misschien iets te vanzelfsprekend, maar is tegelijk ook de belangrijkste voorwaarde voor persaandacht. Zorg ervoor dat het verhaal dat je brengt effectief nieuwswaarde heeft. Als je product op zich al een leuk verhaal is (zoals de “geef niks” campagne van Greenpeace, of het reisconcept van srprs.me), dan heb je het jezelf makkelijk gemaakt. Verkoop jij broodroosters? Dan ga je even creatief moeten zijn. Je kan bijvoorbeeld een groot ontbijt organiseren in jouw stad, waar iedereen gratis toast (gemaakt met jouw broodroosters), omelet en fruitsap kan krijgen.

Kranten willen schrijven over interessante onderwerpen. Geef hen een interessant verhaal, en 9 kansen op de 10 heb je vanzelf al prijs.

2. Schrijf een persbericht

Heb je een interessant verhaal? Giet het dan in de vorm van een persbericht. Dat is een bestand/tekst waarin je alle info zet die relevant is voor journalisten. Meestal schrijf ik zelf mijn persberichten al in artikelvorm. Zo kunnen journalisten gemakkelijk stukken overnemen.

Geen idee hoe je aan een persbericht begint? Gebruik dan dit template:

3. Contacteer de juiste redacties

De derde en laatste stap die je moet zetten is het uitsturen van jouw persbericht. Zoek de emailadressen van relevante redacties of journalisten op, en zet ze in een lijst die je up to date houdt. De emailadressen van enkele algemene redacties zijn bijvoorbeeld:

  • redactie@hln.be
  • redactie@gazetvanantwerpen.be
  • nieuws@hetnieuwsblad.be
  • redactie@hetbelangvanlimburg.be

Zend vanaf je professionele emailadres mails met als titel: “Persbericht: titel”. Spreek elke redactie apart aan en leg kort uit wie je bent en wat je verhaal is. Zet je persbericht in bijlage en geef zeker je contactinformatie nog eens extra. Als een journalist geïnteresseerd is is de kans groot dat je een telefoontje krijgt. Waarschijnlijk om nog wat vragen te beantwoorden, of om eventueel foto’s te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *