duurzaam ondernemen tips voor elk bedrijf

Tips om duurzamer te ondernemen

Duurzaam is hét buzzwoord geworden in ondernemingen. Ondanks alle nadelen (zoals greenwashing) die aan de hype verbonden zijn, zorgt het voor een hoop awareness, ook bij ondernemers zelf. 

Als je als ondernemer het gevoel hebt dat dit het juiste moment is om je business model eens onder de loep te nemen, en vanuit maatschappelijk perspectief te kijken wat beter kan, dan heb je groot gelijk! Om je te helpen, maak ik een overzicht van makkelijke wijzigingen, die op (bijna) elke onderneming toepasbaar zijn.

Koop lokaal aan

Zelfs als jij diensten verkoopt, en dus geen producten moet aankopen bij een fabrikant, is dit punt relevant. Als ondernemer koop je zelf altijd dingen aan: half-afgewerkte producten, verpakkingen, websites, boekhoudpakketten, meubels, koffie, noem maar op. 

Kijk eens naar jouw lijstje van leveranciers, en zoek waar mogelijk een lokale, kleine, leverancier als alternatief. Zo hou je niet alleen het nodige transport beperkt, maar stimuleer je ook andere lokale ondernemers, en hou je de economie goed draaiende.

Kies voor groen transport

Heb je een meeting aan de andere kant van het land? Check, voor je uit automatische je wagen inspringt, even of de trein een evenwaardig alternatief is. Dit is niet altijd het geval, maar als je er geen tijd mee verliest, is er geen reden om niet de trein te nemen. Tijdens je rit kan je dan nog productief bezig zijn.

Zorg ook dat je een fiets hebt, die jij (of je medewerkers) kunnen gebruiken voor kleine verplaatsingen binnen een straal van 5km. Alle beetjes helpen, en het aantal auto’s in Belgische steden is een echt probleem 😉

Gebruik gerecycleerd papier voor drukwerk

Alle flyers, posters, visitekaartjes en ander drukwerk dat je laat maken, mag vanaf nu van gerecycleerd materiaal gemaakt zijn. Bijna elke drukker heeft deze optie, dus geen reden om hier niet voor te kiezen.

Geef een percentage van je winst aan een goed doel

Natuurlijk maakt niet elke onderneming winst, maar als jij bij de lucky few bent, overweeg dan om een deel van je meerwaarde weg te schenken aan een goed doel. Als bedrijf heb je veel meer draagkracht dan als individu, dus door dit op te nemen in je businessplan kan je best een grote impact hebben. Donaties boven €40 kan je bovendien voor 45% terugvorderen van je belanstingen.

Eén reactie op “Tips om duurzamer te ondernemen”

  1. Het klopt dat de meeste drukkers de optie van gerecycleerd materiaal aanbieden. Sommige online aanbieders van visitekaartjes hanteren echter hun eigen formaat. Ik wilde dit even vermelden, want mijn mooie op gerecycleerd papier gedrukte visitekaartjes waren wel erg gevallen, constateerde ik na ontvangst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *