Studierichting kiezen voor ondernemers

Top 3 studierichtingen in Antwerpen voor toekomstige ondernemers

Ben jij aan het einde van jouw carrière aan de middelbare school, en ben je op zoek naar de beste richting voor je verdere studies? Als ondernemingszin in je bloed stroomt, en je al lang weet dat je later liefst van al als zelfstandige aan de slag gaat, dan zijn deze studierichtingen zeker het overwegen waard.

1. Internationaal Ondernemen – KdG

Ik kan natuurlijk niet anders dan door te beginnen met de richting die ik zelf gevolgd heb. Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen biedt de richting “Internationaal Ondernemen” aan.

Internationaal Ondernemen wordt gegeven via twee verschillende trajecten:

  • PGO: Probleem Gestuurd Onderwijs geeft je concrete casussen en situaties (aka opdrachten), aan de hand waarvan je dan theorie ook aangeleerd krijgt.
  • Het “Reguliere traject” is wat ik heb gevolgd. Hier krijg je gewoon les in de klassieke zin van het woord.

Voor ondernemers is het vaak moeilijk om drie jaar lang stil te zitten en passief te zijn, en daarom is Internationaal Ondernemen wél een goede optie. Zowiezo moet je natuurlijk wel de theorie leren, maar zowel jaar 2 als jaar 3 zijn voor de helft ingevuld met praktijk (stage/ je eigen onderneming). Ook moet ik toegeven dat het merendeel van de theoretische vakken effectief nuttige en praktische info gaf. Voor mij persoonlijk lag daar de waarde van de richting.

Een extra verkoopspuntje is dat KdG energie steekt in haar ondernemerscentrum. Daar kan je terecht als je niet kan wachten, en tijdens je studies al als ondernemer wil starten (wat ik zeker aanraadt)

2. Toegepaste Economische Wetenschappen – UA

Al kan de universiteit een heel frustrerende plek zijn voor ondernemers, mag TEW zeker niet in deze lijst ontbreken. Al jarenlang brengt TEW kwalitatieve ondernemers groot, met haar algemene economische vorming.

Als student TEW kom je in aanraking met alle aspecten rond management en economie: van klassieke economische theorieën, tot boekhouden, recht en logistiek. Verwacht nergens de concrete info die je in een praktischere richting als Internationaal Ondernemen zal krijgen, maar vooral een algemene, iets meer omslachtige vorming.

Binnen TEW heb je de keuze tussen de opleiding “bedrijfskunde” of “economisch beleid”. Al liggen de beiden inhoudelijk dicht genoeg bij elkaar om geen echt wezenlijk verschil te maken, is bedrijfskunde waarschijnlijk de beste optie voor jou als toekomstig ondernemer.

3. International Business Management – KdG

Misschien spreekt Internationaal Ondernemen je aan, maar mag het voor jou eigenlijk nog wel een stukje verder gaan. Dan is International Business wat je zoekt.

Deze richting lijkt heel erg op de PGO versie van Internationaal Ondernemen. Het grote verschil is dat de voertaal van de opleiding engels is, en ongeveer de helft van je medestudenten uit het buitenland komen. In de praktijk wil dit zeggen dat je veel intenser leert samenwerken. Je doet ervaring op in teams waar taal een barrière vormt, en daarmee om kunnen is meer dan belangrijk.

Daarnaast kan je natuurlijk in deze richting ook gebruik maken van het ondernemerscentrum van KdG, moest je tijdens je bachelor al iets willen opstarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *