stress en angst om te ondernemen

Hoe overkom je angst om te ondernemen?

Twee van de grootste redenen waarom mensen niet durven starten met ondernemen zijn blijkbaar* angst om te falen, en angst om niet de juiste kennis of ervaring te hebben.

Beide redenen zijn heel begrijpelijk, omdat juist die onzekerheid zo inherent is aan ondernemen. Door de sprong te wagen, en je eigen project te starten, doe je exact dat: iets nieuws starten. Je begint iets dat daarvoor nog niet was. Dat is tegelijkertijd heel mooi, en heel spannend.

Ik ben geen psychologisch expert, maar als je het moeilijk hebt met faalangst, of met de onzekerheden en risico’s die verbonden zijn aan ondernemerschap, dan probeer ik je graag wat gerust te stellen.

Niemand weet hoe het moet

Eerst en vooral wil ik duidelijk stellen dat de onzekerheid die je voelt volkomen normaal is. Ondernemen is spannend. Het is normaal dat je geen idee hebt hoe je een boekhouder moet zoeken, of welke administratieve verplichtingen je zeker in orde moet hebben.

Belangrijk is dat je niet verlamd raakt van de stress wanneer je niet weet wat je moet doen. Als ondernemer kom je zo vaak nieuwe problemen, drempels en situaties tegen, dat dit je nieuwe normaal zal worden. De belangrijkste skill die je kan leren als ondernemen is: dingen durven uitzoeken, en heel snel leren.

Weet je niet wat te doen? Zoek het op. Vraag het aan iemand met ervaring: in je netwerk, aan google, of in een relevante facebookgroep. Voor elke specifieke vraag die jij tegenkomt is er vast wel een antwoord. Zelfs als dat antwoord verspreid ligt tussen 3 verschillende bronnen, en jij de eerste bent die ze samenbrengt.

Als je het hier echt moeilijk mee hebt, kan je in het begin van je carrière als ondernemer de hulp zoeken van een goed netwerk of een mentor. Zowel online als offline zijn er meerdere plaatsen waar jij als (toekomstig) ondernemer terecht kan voor steun. Zeker als je nog student bent!

Over falen

Ook angst om te falen is uiteraard begrijpelijk, en logisch. Wanneer je gaat ondernemen zet je immers veel op het spel. Financieel, bijvoorbeeld (al hoeft dat niet per se), maar ook sociaal.

Als je een onderneming of project start, is de beste manier om initiële tractie te krijgen: je persoonlijke netwerk gebruiken. Iets anders heb je immers nog niet, en vaak zal je directe omgeving uit sympathie jouw project wel willen steunen. Dit is super, maar kan een zekere stress met zich meebrengen. Wat als je project toch niet uitdraait zoals gepland? Dan moet je diezelfde mensen daarna terug onder ogen komen.

Falen is deel van het leven, maar vaak slagen we er als persoon in om dat wel wat te verstoppen. Jouw droom achterna gaan is op zich al erg spannend, want dat kan eindigen met een harde reality check. Als je die droom dan ook nog eens deelt met de buitenwereld, loop je daarbovenop nog eens risico dat je publiekelijk met je hoofd tegen de muur loopt.

Het is logisch dat we deze publieke vernedering liever vermijden, en dat dat zich vertaalt in een angst om te ondernemen. Hier moeten we wel even rationaliseren, want die laatste conclusie hoeft daar niet aan vast te hangen. Ondernemen doe je heel je leven, niet één keer. Falen óók. Of je dat nu publiekelijk doet of niet.

Ondernemen gaat met ups en downs, niet in een rechte lijn. De downs dragen bij aan de ups, mede omdat ze leerscholen zijn. Elke keer dat je als ondernemer je hoofd stoot, leer je bij. Je doet ervaring op, en juist omdat ze soms pijn doen zal je de lessen die je leert zeker niet vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *