wat is greenwashing

Wat is greenwashing?

Greenwashing is misleidende marketing door bedrijven die claimen aan “duurzaam ondernemen” te doen.

De laatste jaren is het draagvlak voor duurzame initiatieven gigantisch gegroeid. Consumenten hechten belang aan eerlijke productie en een positieve impact van hun aankopen. Dit heeft het ontstaan van vele duurzame startups en producten in de hand gewerkt, wat ons allemaal alleen maar ten goede komt 🙂

Nu “duurzaam” echter een buzzwoord is geworden, wordt het ook in marketing zo veel mogelijk gebruikt. Sommige bedrijven geven bewust een heel losse interpretatie aan wat een “duurzaam” initiatief is, en adverteren zichzelf als bewust en positief bedrijf, zonder dat dan ook waar te maken in de praktijk.

Waarom is greenwashing zo spijtig?

Als duurzaam bedrijf maak je bewust de keuze om op een correcte manier te werken. Deze keuze is dus eerder ethisch en emotioneel gefundeerd, omdat het financieel gezien (op korte termijn) gunstiger is jezelf zo weinig mogelijk beperkingen op te leggen. Je niet-duurzame concurrenten kunnen typisch significant goedkoper een gelijkaardig product produceren, waardoor ze een economisch voordeel creëren.

Het is dankzij bewuste consumenten dat duurzame bedrijven toch voet aan wal vinden. Eindgebruikers die waarde zien in een eerlijk product, en daar ook effectief een prijsverschil bij aanvaarden, maken een gigantisch verschil. Zij zijn de real MVP’s, maar dat is dus waar greenwashing misbruik van maakt.

Door jezelf als duurzaam bedrijf te adverteren maak je zo gebruik van de goede wil bij consumenten, zonder enige productiebeperkingen te moeten overkomen. Hierdoor worden echte duurzame initiatieven weggeconcurreerd en verandert er uiteindelijk niets.

Hoe ga je greenwashing tegen?

Als bedrijf is het belangrijk om open, duidelijk en eerlijk te communiceren over welke engagementen je aangaat, en welke niet. Het is niet omdat je één keer flyers liet drukken op gerecycleerd papier dat je plots vanalles mag beginnen claimen. Wees trots op wat je wél doet, en wees niet bang om mensen er op te wijzen dat je drukwerk gerecycleerd is, maar maak er geen verdere verhalen rond. Het laatste wat je wil is je klanten teleurstellen.

Als consument kan je jezelf enkel zo goed mogelijk informeren. Online kan je natuurlijk heel veel informatie en reviews terugvinden, maar als je toevallig een leuk merk tegenkomt in een winkel, dan kan je ook gewoon de verkopers aanspreken. Niet alle winkels zijn zelf even up to date, maar als er effectief een duurzaam verhaal te vertellen valt, is de kans groot dat je wel wat loskrijgt 🙂

Daarnaast kunnen zowel bedrijven als consumenten gebruik maken van officiële certificering. In bijna elke sector zijn er organisaties die controles uitvoeren en certificaten geven aan spelers die aan de voorwaarden voldoen. Voor kleding is er bijvoorbeeld het GOTS certificaat, dat garant staat voor duurzaam en organisch textiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *