lege aula studenten missen les

Lessen skippen als student-ondernemer

“Hoe slaag je erin om je studies met je onderneming te combineren?”, is een van de meest gestelde vragen die ik kreeg tijdens mijn studies. Het antwoord is een mix van veel factoren, maar vaak springt er één voor veel mensen uit: niet naar lessen gaan.

In het hoger onderwijs krijg je (meestal) de vrijheid om zelf te kiezen of je naar de les gaat of niet. Toch is het skippen van lessen in de praktijk een taboe onderwerp. Daarom dat je als student-ondernemer best heel bewust kiest of je lessen skipt, en wélke lessen je skipt.

Voordelen VS Nadelen

Het overduidelijke voordeel van lessen overslaan is natuurlijk dat je tijd vrijmaakt in je agenda. Je spaart de duur van de les + je verplaatsingstijd uit, en kan die gebruiken om aan je onderneming te werken (of iets anders te doen, natuurlijk).

Wat je echter niet mag vergeten is dat skippen ook bepaalde nadelen met zich meebrengt:

 • Je loopt achterstand op in je studie. 
  De info die je mist moet je onvermijdelijk toch ooit inhalen. Dit kan je doen door zelf je cursus door te nemen, de powerpoints van de lessen te bekijken, notities van medestudenten te bekijken, en online wat op te zoeken over het onderwerp. 

 • Sommige docenten zetten je op hun zwarte lijst.
  Omdat veel studenten afwezig blijven uit luiheid loop je risico over dezelfde kam geschoren te worden. Sommige docenten behandelen je anders als je niet de tijd neemt om naar hun lessen te komen. Ik kan uit persoonlijke ervaring zeggen dat dit best lastig kan zijn.

 • Je bent minder up to date.
  Ben je vaak afwezig op school? Dan is de kans groot dat je steeds minder up to date bent over deadlines, groepswerken, en algemene informatie die je wel nodig hebt om vlot door je takenpakket te gaan. 

Tips n tricks

 • Ga ALTIJD naar de eerste les(sen) van een vak.
  Zorg dat je in het begin van een nieuwe periode bij alle nieuwe vakken zeker aanwezig bent. Zo ben je in de eerste plaats up to date over praktische info, en kan je beter inschatten hoe het vak eruitziet.
 • Skip enkel ‘skipbare’ lessen.
  Door van elk vak de eerste lessen bij te wonen krijg je een goed beeld van de beschikbare informatie, en de meerwaarde van de lessen. Sommige docenten hebben een hele goede cursus, en gaan tijdens lesuren gewoon chronologisch doorheen alle hoofdstukken. Dergelijke lessen kan je gemakkelijk overslaan. Andere docenten hebben echter géén cursus, of wijken tijdens lessen af van de voorziene leerstof. Zorg ervoor dat je bij dat soort vakken geen info mist die je nergens anders kan terugvinden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *