tips B2B verkopen

Je eerste B2B verkoop

Van alle skills die je nodig hebt om als ondernemer een startup uit de grond te stampen, is verkopen de fundamenteelste. Je kan immers alles héél goed doen, maar als je niets verkoopt komt er geen geld binnen, en ga je snel failliet.

In de B2C wereld kan je met matige verkoopskills wel al wat tractie genereren, maar als je jouw dienst of product richt naar andere bedrijven, moet je hier niet op hopen. Het verkoopsproces in B2B is intensief en vereist dat je weet waarmee je bezig bent. Bij deze dus enkele tips voor de beginner-verkoper 🙂

Echt voordeel creëren…

Een groot deel van je succes wordt al bepaald nog voor je begonnen bent met verkopen. Weet waar jij met je product of dienst meerwaarde kan bieden, en waarom. Als je een oprecht voordeel kan creëren voor je potentiële klant zal je véél gemakkelijker interesse opwekken. 

Denk ook goed na over de manier waarop je jouw meerwaarde het best kan communiceren. Als je weet waarover je praat, en vlot overkomt, zal alles een stuk vlotter lopen.

Iets over reseach

Kwaliteit boven kwantiteit, en dat is bij het contacteren van potentiële klanten niet anders. Voor je de telefoon opneemt, kan je best even het bedrijf dat je gaat contacteren opzoeken. Bekijk de website, social media, recente publicaties, etc. 

In de meeste gevallen zal je iets van info vinden waarop je met jouw verkoopspitch kan inhaken. Je komt als verkoper veel oprechter over als je je potentiële klant al wat kent, en jouw aanbod kan aanpassen aan specifieke noden. Zeker in competitieve sectoren kan je hier een groot verschil maken met je concurrentie.

Gebruik je netwerk

Uit het niets contact opnemen met een complete vreemde voelt wat raar. Uit het niets gecontacteerd worden ook. Het zit in onze natuur als mens om ietwat achterdochtig te zijn, en vaak worden verantwoordelijken in bedrijven regelmatig “lastig gevallen” door verkopers. 

De beste manier om die slechte ervaring tegen te gaan, is door een bestaande relatie te gebruiken. Binnen je eigen netwerk kan je beroep doen op dat extra beetje vertrouwen, en dat geeft je al een voetje tussen de deur. 

Niets gaat boven Face-to-Face

Contact opnemen via mail of telefoon is gemakkelijk schaalbaar, en is vele gevallen een noodzakelijke eerste stap. Toch streef je er best naar om je verkoopspitch face-to-face te geven. 

Als je telefonisch contact opneemt, begin dan nog niet meteen aan je hele pitch. In de plaats kan je jezelf kort voorstellen, aanraken wat je doet, en dan focussen op het vastleggen van een eerste meeting. 

Stel vragen tijdens je telefoongesprek, met de bedoeling uit te zoeken waar de interesse van de potentiële klant ligt. In plaats van dan meteen al de oplossing aan te bieden, kan je iets zeggen als: “Daar kunnen we zeker mee helpen. Heeft u volgende week dinsdag in de voormiddag even een half uurtje tijd? Dan kom ik met plezier langs om alles eens uit te leggen/ voor te stellen.”

Op die manier hou je het telefoongesprek kort, en geef je jezelf de kans om je pitch te doen na een eerste fysieke kennismaking. Je potentiële klant zal aandachtiger en geïnteresseerder zijn dan aan de telefoon, en dus ook gemakkelijker overtuigbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *