het opbouwen van een netwerk als ondernemer

Networking tips voor toekomstige ondernemers

Heb jij plannen om te gaan ondernemen, maar ben je nog niet helemaal toe aan starten, dan kan je wel al beginnen aan het uitbouwen van je professionele netwerk. Het hebben van een groot netwerk is namelijk een van de grootste troeven voor een startende ondernemer. 

Networking kan voor velen een intimiderend concept zijn, zeker als je van nature eerder introvert aangelegd bent. Goed nieuws echter, komende van iemand die nooit durfde netwerken: eigenlijk is er niet zo veel aan. Met deze 4 tips maak je jezelf het al een stukje makkelijker, en haal je het meeste uit je volgende netwerk-event.

1. Accepteer awkwardness 

Als je gesprekken hebt met onbekenden, dan zal er al eens iets awkwards gebeuren. Dat is nu eenmaal zo, en dat is oké. Niet elk gesprek kan van een leien dakje lopen, dus wees gewoon jezelf en accepteer dat interacties soms wat in de knoop kunnen raken.

Wat voor mij helpt is beseffen dat iedereen wel een aantal awkward conversaties heeft, en het dus niet per se aan mij ligt. Wanneer een gesprek niet goed vlot, rond ik gewoon beleefd af, en ga ik even een drankje halen.

2. Zeg hallo

In plaats van passief deel te nemen aan het event, en enkel te networken als mensen jou aanspreken, kan je best zelf ook wat gesprekken starten met mensen die jou interessant lijken. Stress is hier echt niet voor nodig: stap gewoon op iemand af die even niets te doen heeft, en zeg hallo. Het gesprek komt dan wel vanzelf!

3. Stel vragen

Vaak lijken mensen bang om een gesprek te starten, omdat ze niet goed weten wat te zeggen. Het is niet omdat je zelf nog niet gestart bent, of niet goed weet wat er interessant aan jou is, dat je op een netwerk-event niet op je plaats bent. Er lopen genoeg ego’s rond die enkel over zichzelf willen vertellen, dus breng wat variatie in het spel en wees de gesprekspartner die oprecht geïnteresseerd is.

Stel vragen aan anderen: vraag wat ze doen, wat ze vinden van het event, en waarom. Door verder in te gaan op de antwoorden die je krijgt zal uiteindelijk een veel dieper en interessanter gesprek op gang komen. 

4. Connect op linkedIn

Kwam je iemand tegen die nu of in de toekomst misschien een handig contact is om te hebben? Vraag dan al op het event om te connecten via LinkedIn. Zo gaat je contact zeker niet verloren, en spaar je papier uit dat anders gebruikt wordt voor onhandige visitekaartjes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *