tips om een merknaam te kiezen

5 Tips bij het kiezen van een merknaam

Een van de moeilijkste dingen als ondernemer is voor velen het vinden en kiezen van de juiste merknaam voor een project. Voor Rockhopper Socks bedachten we tijdens brainstormsessies honderden mogelijke namen, maar uiteindelijk kozen we toch voor een van de allereerste opties. Voor je jouw queeste naar de ideale naam begint is het belangrijk dat je weet waaraan een “ideale” naam eigenlijk zéker moet voldoen. Om je daar bij te helpen geef ik een kort overzicht:

 1. Is je naam nog beschikbaar?

  De gemakkelijkste, maar ook belangrijkste, filter die je op alle potentiële namen kan loslaten is of ze al in gebruik zijn. De snelste manier om dit te weten te komen is door jouwnaam.com, .be, .org, etc. in je browser in te tikken en te kijken of de verschillende domeinnamen nog beschikbaar zijn. Je kan je naam ook opzoeken in het Benelux-Bureau voor de Intelectuele Eigendom (BOIP). Staat je naam daar al geregistreerd door een andere partij? Dan mag je deze niet meer gebruiken.

 2. Is je naam vindbaar in google?

  Nu je toch al wat research aan het doen bent kan je best ook al je potentiële namen googlen. Kijk naar wat er momenteel in google verschijnt, en hoe relevant die zaken zijn voor de gemiddelde (be)zoeker. Wanneer je een project lanceert wil je natuurlijk dat mensen jouw website via google super gemakkelijk terug kunnen vinden. Dit kan een hele uitdaging worden als je teveel concurrentie hebt voor de zoektermen van je naam. Noem je merk dus bijvoorbeeld zeker niet “rode duivels”. Anders blijft je project in google waarschijnlijk altijd bedolven onder voetbalresultaten.

 3. Klinkt je naam goed?

  Omdat je naam overal zal terugkomen, is het belangrijk dat deze vlot uitgesproken kan worden en goed klinkt. Probeer tongbrekers of moeilijk uit te spreken woorden te vermijden (tenzij je hier net bewust voor kiest). Daarenboven is het belangrijk dat je zeker stilstaat bij hoe esthetisch je naam eruitziet wanneer hij geschreven wordt.  
 4. Is je naam gemakkelijk te onthouden?

  Voor ondernemers als ik, die té vaak betrapt worden zonder visitekaartjes op zak, is het belangrijk dat je merknaam gemakkelijk te onthouden is. Hoe beter je naam op dit vlak presteert, hoe gemakkelijker mensen je later nog kunnen terugvinden. 

 5. Kan je een verhaal aan je naam koppelen?

  Eens je een naam gekozen hebt is het aan jou om deze voor mensen ook betekenis te geven. Dit is (zeker in het begin) gemakkelijker als je er meteen een verhaal rond kan vertellen. Marketing is in essentie namelijk simpelweg het vertellen van verhalen, die gevoelens of inzichten brengen en mensen kunnen associëren met je merk. Door een leuk verhaal te kunnen vertellen na de vraag “vanwaar komt die naam?”, kan je mensen meteen dichter brengen bij waar jouw merk voor staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *